Základní na 3 l nápoje

25.06.2010 20:19

Přísady a nástroje

3 litrová sklenice
cedník plastový
9 čajových lžiček (1/2 menšího hrnku) krystalků vodního kefíru
2 přirozeně sušené fíky/sušené švestky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
1 citron
6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr]
pitná voda
1 lžíce jedné z následujicich surovin:
celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhajíí zažívání]
Postup:
Naplňte sklenici vodou (jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3
Toto je velmi důležité protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak který by mohl sklenici roztrhnout].
rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron. [ Před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy]
přidejte sušené plody a kefírová zrna
Upevněte těsné víčko na sklenici a nechte obsah kvasit po dva až tři dny v pokojové teplotě
Po této době zceďte perlivý Kefír d'acqua a nechte vychladit.
Nápoj je připravený pro spotřebu

—————

Zpět


Anketa

Líbí se Vám mé stránky?

Jsou moc pěkné
90%
1 388

Jsou pěkné
10%
148

Celkový počet hlasů: 1536