Otázky a odpovědi

Jak Objednat?

Objednávku můžete učinit přes odkaz Objednávky kde je Objednávkový list,nebo přes odkaz Napište nám.

Napište kolik dávek,
Úplnou adresu kam chcete zaslat balíček,
Vyberte způsob kterým budete platit za balíček.(dobírkou,platba předem na účet,osobně)

Uveďte prosím na sebe i kontakt


 

—————

V čem se pěstuje Tibetská houba?

Tibetská houba se pěstuje v mléce.  

—————

Jak si můžu kefír připravit ?(základní recept)

Na dva hrnky kefíru:
* 1 - 2 polévkové lžíce kefírových houbiček
* 1/2 litru mléka

Postup:
Použij sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná). Je dobré něčím nádobu přikrýt například gázou nebo papírovým ubrouskem, aby do ní nepadaly nečistoty a nepřitahovalo to hmyz. Nalej do ní mléko, vlož houbičky a 24 hodin nechej fermentovat v pokojové teplotě. Čím teplejší počasí, tím rychlejší fermentace. Mléko neohřívej, klidně použij studené z lednice, kefír se nesmí vystavovat vysokým teplotám! Nám se osvědčilo uložit sklenici na skříň v kuchyni, pod stropem je tepleji a kefír se hezky dělá.

V průběhu zrání občas sklenicí zavrť, zatřepej nebo promíchej plastovou nebo dřevěnou lžící (houba se nesmí dostat do styku s kovem), aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko - pokud necháš sklenici jen tak stát, může se ti výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat. 

—————

Jak poznáš, že je kefír hotový?

Když sklenicí zahýbáš tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který když odtéká, vytváří taková jakoby říční korýtka. No a je to hustší než mlíko. Nebo uvidíš, jak je mlíko rozdělené na syrovátku a sraženiny. Nebo to můžeš ochutnat. Prostě to nechej dělat tak dlouho, jak dlouho chceš. Časem si určitě najdeš svůj ideální způsob, protože každý to máme rád trošku jinak. OK, kefír je hotový - má správnou konzistenci i vůni - tak co teď? Vezmi svůj kefírový (plastový) cedník a proceď obsah do nějaké jiné nádoby, ze které kefír buď hned zkonzumuj nebo ho dej do lednice, kde ti vydrží prakticky neomezeně dlouho. Nejlíp se ti kefír přecedí, když napřed nádobou zatřepeš, aby se obsah pěkně zhomogenizoval a houbičky nebyly "zazděné" v mléčných sraženinách. Přeceděné kefírové houbičky dej zpět do vypláchnuté sklenice a dej jim čerstvé mléko. Můžeš s nimi dát zpět do sklenice i trošku hotového kefíru - urychluje to růst i fermentaci. 

—————

Dobrý den,
mám na vás jako na odborníky dotaz nač se dá využít syrovátka,která vznikne po výrobě tvarohu z domácího kefíru.
Děkuji Zdeněk.

Dobrý den p.Zdenku,
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z
minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek,
niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny,
jako je kyselina listová a pantotenová. Obsahuje také laktózu, takzvaný
alergizující mléčný cukr.

Účinky syrovátky na organismus.
Syrovátka lidskému tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při
vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost
ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá
snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité
minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým
nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné
ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na
citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických
dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se
doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i
koupele.
Pěkný den přeji Admin 

—————

Jaké nádobí používat?

Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Při styku s kovem houbičky ztrácí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavuj kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváš-li sklenice jarem, pořádně je vypláchni a nech je vychladnout, než do nich dáš kefíry). 

—————

Příprava kefíru II - varianta studená lednice

Pokud máš raději hustší kefír a nevadí ti, že to bude trvat déle, můžeš kefír fermentovat v lednici. Pomalejší fermentace vytváří hustější kefír, což spoustě lidí více vyhovuje. Znamená to dát do sklenice stejné množství kefíráků a mléka jako při normálním způsobu, ale potom ji dát do lednice. Trvá to asi tak týden, než kefír dozraje.

Taky je možná kombinace obou metod - začít asi tak 12 hodin při pokojové teplotě, potom dát kefír do lednice a dokončit ho v chladu. Nebo naopak, začít v lednici a skončit při pokojové teplotě. Kefír je natolik přizpůsobivý, že zvládne různé druhy nakládání. Navíc takovými pokusy můžeš najít variantu, která ti chuťově nejvíc vyhovuje.

 

—————

Co když jsem alergický(á) na mléko kvůli laktóze?

Sekundární fermentace:
Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slijeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové láhve, ne do víc než 3/4 obsahu, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z láhve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 až 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba láhev vyprázdnit a vypláchnout.

Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší (což nám některým víc chutná).

—————

Jaké mléko můžu pro výrobu kefíru použít?

Může být jakékoliv živočišné mléko - kravské, kozí, koňské, čerstvě nadojené, trvanlivé, odtučněné, sušené, zahuštěné, smetana .. - samozřejmě čím kvalitnější mléko, tím lepší výsledek - takže bude asi lepší čerstvé organické plnotučné mléko než nějaké trvanlivé odtučněné vodnaté ble (z tohoto mléka se dočkáte spíše smradlavého zkaženého mléka, než dobrého voňavého kefíru), musí to ovšem být nějaké mléko organického původu - v sojovém nebo rýžovém mléku si zničíš houbičky a nebudou se množit. Pokud chceš dělat třeba sojový kefír, pak je tu možnost udělat si normální kefír a bez houbiček ho trochu nalít (naočkovat) do toho sojového mléka a za den by se to mělo zdrcnout taky. Kefír je lépe stravitelný než mléko, protože houbičky zpracovávají laktózu, na kterou je dosti lidí citlivých. Zdravé množství Kefíru je dva hrnky denně t.j. totéz dva hrnky mléka.(podle chuti.Ja někdy i 1l za den :-) .)

—————

Kefíráci mi zežloutli a smrdí po kvasnicích, co mám dělat?

Nic není ztraceno. Možná jsi je nechal moc dlouho bez čerstvého mléka a neměly co jíst, nebo se stalo něco jiného, co je vyvedlo z rovnováhy a je možné, že pod kvasnicovým povlakem jsou zdravé a funkční houbičky. No a k nim se teď potřebuješ dostat. Pouzdro kefírového zrna může být odstraněno tak, že si dáš kefíráky do misky s čerstvou vodou a každé zrno zvlášť opatrně promneš v prstech (čistých). Pokud by se tak neudělalo, kefíráci se v pouzdrech postupně "udusí" a "uhladoví". 

—————


Anketa

Líbí se Vám mé stránky?

Jsou moc pěkné
88%
1 092

Jsou pěkné
6%
76

Normální
6%
80

Celkový počet hlasů: 1248