Probiotický bylinný čaj + dvě metody

25.06.2010 20:28

Užitím kefírových zrn lze spojit výhody a účinky bylinných čajů a odvarů se schopností kefírové kultury rozkládat vodou nerozpustné nebo těžce stravitelné látky.

Mnoho léčivých, nebo farmakologicky aktivních složek nalezený v bylinách jsou ve formě éterických olejů - silicí. Tyto jsou většinou nerozpustné ve vodě. Kultivace kefírovou kulturou může pomoci uvolnit tyto součásti do vodního roztoku. Toto se dosáhne diky akci určitých enzymů produkovaných mikroby a kvasinkami během fermentace. Některé aktivní složky bylin se také mohou rozpustit díky malému množstvím alkoholu vyprodukovaného během procesu kvašení. Nápoj obsahuje některé z vitaminů řady B komplex, jenž jsou tvořeny zásluhou kvasinek a dalších mikroorganismů, včetně dodatku aminokyselin, RNA a DNA [mikroby a kvasinky sami]. Tento proces produkuje osvěžující nápoj, který může chutnat podobně jako šampaňské, nebo jako perlivá esence z vonných byliny které k přípravě vyberete.

"Kefír d'erba léčebný" - Příklad receptu bylinného toniku
1 lžíce květu jetele lučního
1 lžíce listu vojtěšky a/nebo květu heřmánku
5 celých šípků nebo 1 čajový sáček šípkového čaje
1 lžíce buď medu nebo sladového výtažku
2 až 3 lžíce kefírových zrn
500 ml [2 poháry] pramenité nebo pitné vody

"Kefír d'erba léčebný" můžete připravit pomocí dvou metod, popsaných níže.

1. Surová bylinná extrakce za studena.

Použití této metody pomáhá uchovat tepelné citlivé základní složky, jenž jsou normálně zničené vařením. Nehledě na látky rozpustné, spoléháme se hlavně na schopnost mikroflóry kefíru extrahovat rozpustné aktivní ingredience z bylin. Po 24 až 48 hodin fermentace se byliny jeví strávené, uvolňující činné složky do roztoku. Doporučuji používání kefírového váčku pro tuto metodu extrakce pro snadné oddělení kefírových zrn z bylinných částí jednoduše odstraněním vaku obsahujícího zrna poté co fermentace je kompletní.

Postup:
Naplníme sklenici do 2/3 vodou. Přidáme a rozpustíme med nebo slad. Vložíme zbytek přísad a váček s kefírovými zrny. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 48 až 3 dny v pokojové teplotě. Odstraníme vak a scedíme. Kefír d'erba léčebný je připraven ke spotřebě.

2. Bylinná čajová metoda.

Vodu v hrnci přivedeme k varu. Přidáme šípky, květ jetele lučního, vojtěšku nebo květ heřmánku. Hrnec zakryjeme a necháme máčet a vychladnout na pokojovou teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlijeme do sklenice. Přidáme cukr a kefírová zrna. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 48 až 3 dny v pokojové teplotě. Po scezení je kefír d'erba připraven ke spotřebě.

—————

Zpět


Anketa

Líbí se Vám mé stránky?

Jsou moc pěkné
90%
1 388

Jsou pěkné
10%
148

Celkový počet hlasů: 1536